zondag 17 juni 2012

Haas (zoals de jager het maakt), lagos tou kinigou





We gebruiken voor dit recept haas (bij voorkeur) of wild konijn, lekker in de winter. En als je net als ik bij het herindelen van de vrieskist een plastic zak tegenkomt met stukken haas is het op een  juni dag ook goed te eten. Lekker met familie en vrienden achter in de tuin soppen met Turks brood.


Bereidingstijd: Langer dan 2 uur

Ingrediënten voor 4 personen
300 ml droge rode wijn.
4 sl olijfolie.
3 teentjes knoflook geperst.
1 laurierblad.
zout en peper naar smaak.
1 kg haas of wild konijn zonder botten in blokjes gesneden.
2 sl margarine.
2 grote winterwortellen in schijfjes gesneden.
150 ml kippen bouillon.
250 gr kleine uitjes, bijvoorbeeld sjalotjes (voor stifado = griekse stoofschotel ).
250 gr champignons.

Hulpmiddelen
Grote schaal
Braadpan of braadslee. (Of tajini zoals ik gebruik)
Knoflookpers.

Voorbereiding
Eerste stap doen we de avond tevoren:
Doe de wijn,olie,knoflook en het laurierblad in de schaal en voeg zout en peper toe naar smaak.
Doe de haas erbij meng goed door elkaar en laat het vlees overnacht marineren, roer tenminste twee keer.
Haal het vlees uit de marinade, laat goed uitlekken en zet opzij tot gebruik.
Bewaar de marinade.

Bereidingswijze
Smelt de boter in de braadpan
en bak de stukken vlees rondom bruin.
Doe de marinade,wortel en bouillon erbij en de deksel op de pan of aluminium folie als je een braadslee gebruikt.
Zet in de voorverwarmde oven Tot 180 C en kook 2 uur.
Breng water in een pan aan de kook en kook de uitjes ca 5 min tot ze zacht zijn.
Giet af , laat uitlekken en doe de uitjes en champignons in de braadpan en roer door elkaar.

Bak nog 35 min zonder deksel.
Haal laurierblad eruit en serveer warm.

Serveertips
Serveer met een rode wijn, een groene salade en warm bruin stokbrood of met stukken Turks brood ( om in de saus te dippen ).

Bron
Tijdschrift "Wat eten we vandaag" , ti tha fame simera

Geen opmerkingen: